Wednesday, May 13, 2020

Resepi Mee Curry Laksa Senang dan Sedapp.

Assalamualaikum..Selamat berpuasa semua^^

Pejam celik,pejam celik ..kita sudah masuk Ramadhan yg ke-20..dan 10 malam terakhir Ramadhan.Yang mana, dalam 10 malam terakhir tu, ada satu malam yang lebih baik dari 1000 bulan. Iaitu, Malam Lailatul Qadr. ^^
Semoga kita dapat bertemu dengan malam Lailatul Qadr. Amin..InsyaAllah! Doa banyak2..

Hari ni,actually saya mau share Resepi Mee Curry Laksa (#BujangStyle) . Setelah hampir sebulan tidak update blog ni..akhirnya saya kembali. Idea banyak tapi tulah, malas menaip adoiii.>-<




First of all, Saya kalau bab masak2 ni memang kureng sikit..kalau masak utk diri sendiri tu bolehlaa hihi. So, resepi ni senang jaa..

Bahan-bahan:

1) Ayam ,potong2..amount dia ikut suka hati mau banyak mana.
2)Carrot, kentang, asam jawa, bawang putih, bawang merah,mee kuning dan cili padi.
* cili padi optional, kalau tidak suka pedas, skip cili padi.
4) Telur direbuskan.
3)Paste curry laksa ( instant) ^^ 


Cara-cara masak:
1) Masukkan minyak + bawang putih + bawang merah+ ayam.
2) Then, bila rasa2 ayam tu sudah matang sikit, masukkan paste instant. letak air secukupnyaa.
3) Bila nampak macam sudah pecah minyak, masukkan kentang + carrot  + air asam jawa sikit + cili padi.. 
4) Gaul rata, pastu masukkan garam secukupnyaa..
5) Last sekali rebuskan mee, pastu toskan.
6) Siapp!! 

Mee curry laksa #bujangstyle siapp!!

Saja letak #bujangstyle sebab guna instant,^^. Senang kan. Siapa yang tiada idea mau masak apa untuk berbuka..bolehlaa try resepi ni okayy^^.









13 comments:

  1. aamiin. kita dah ke penghujung ramadhan.

    hehe banyak idea nak update blog eh? share sikit >.<
    bagus ni bujang2s luar sana boleh try. cepat dan dapat la makan mee kari~

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, byk sangat idea sampai xtau mau tulis apa hahaha
      tulaa..kita sudah berada di penghujung Ramadhan..sedih pula..

      Delete
  2. salam singgah,bila kita kata malas taip panjang,tapi bila nak post entri je dah terautomatik taip panjang post kita..hehehhee.. good sharing..selamat berpuasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah samalaa..malas menaip, sekali bila taip tu panjangla pula entry haha^^, Thank you,,selamat berpuasa juga

      Delete
  3. Assalamualaikum.. wuhuuu, mengancamnye dia punya megi. SS pun baru lepas sahur megi tadi. dari semalam asyik terbayang megi kari. hehehe

    ReplyDelete
  4. thanks for recipe, nampak cam senang!
    saya selalu fikir benda2 bersup camni leceh sbb pakai rempah apalah hahah

    ReplyDelete
  5. Wah menyelerakan! Next time boleh la I try resepi ni eh hehe. Thanks for the sharing :)

    ReplyDelete