Sunday, February 2, 2020

BEEHA MENCARI BLOGLIST BARU



Assalamualaikum w.b.t..

Blogger Beeha Azman tengah cari Bloglist untuk tahun 2020..
Saya amat berbesar hati ingin join segmen ni, almaklumlah saya blogger baru ..hehe
Mau jugak tambah follower dan berkenal-kenalan dengan blogger lain.

Jom Join!!






Tag:






Saturday, February 1, 2020

Make Gratitude your Daily Attitude.


Assalamualaikum w.b.t..
Syukur alhamdulillah,masih diberi kesempatan untuk menulis. Macam sudah lama saya tidak update blog ni. Entry kali ni mungkin berbeza sikit dari sebelum ni. First of all, saya  bukanlah seorang ustazah, bukan juga seorang motivator tapi, as a human being and born as a muslim, ( I believe not only muslim, any religion sekalipun) perlu ada benda ni.

Do you ever feel, like you dont have enough?like..You  don't feel content for what you have?..

 Padahal kamu ada ja benda tu..tapi still rasa kurang. The simplest examplelah, Duit. Kamu ada ja duit, tapi masih rasa duit tu tidak cukup..
Haa, siapa pernah rasa benda ni?? tipulah kalau tidak pernah rasa kan, saya pernah merasai benda ni.

Dekat sinilah konsep 'Syukur' tu memainkan peranan penting.

Sebab bila kita bersyukur, kita akan rasa cukup. Even duit sikit, gaji tidak sampai 2k pun, tapi bila selalu bersyukur, keberkatan hidup tu akan sendiri kita rasa.

Dalam Quran Allah ada sebut:,
وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لأَزِيدَنَّكُمْ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ

Maksud ayat:

 Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih".
( Surah Ibrahim ayat 7)


If you are grateful, you are given more. Allah s.w.t promise that, and He never breaks them.

Gratitude! What is it?

A quick google search defines Gratitude as ‘the quality of being thankful, readiness to show appreciation for and to show kindness’.

Gratitude ataupun Berterima kasih/ bersyukur dalam Bahasa Melayu,adalah satu sikap yang sangat mulia.  Dalam konsep kehidupan kita , Kita mungkin selalu berterima kasih pada manusia..kan? kita buatkan orang yang tolong kita.. rasa dihargai.

 Tapi persoalannya.. adakah kita selalu berterima kasih pada Pencipta kita Yakni Allah s.w.t.? 

Kadang-kadang mungkin kita terlepas pandang akan nikmat yang Allah bagi, yang sepatutnya kita syukuri..tapi kita just take for granted!

Contoh yang paling mudah, iaitu nikmat bernafas. Nikmat bernyawa!.
Kita bangun pagi,adakah kita ada ucap sekurang-kurangnya ‘Alhamdulillah..’? adakah kita ada terfikir, ‘Ya Allah terima kasih bagi aku dapat bangun pagi, masih bernyawa..masih boleh bernafas dan bangun  dengan sendiri tanpa bantuan apa-apa alat’..adakah kita?..
Alhamdulillah jika ada, dan jika tiada..jom! kita start mulai saat ini, kita bangun pagi-pagi..kita ucap alhamdulillah..dan  doa:
‘اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِىْ اَحْيَانَا بَعْدَمَآ اَمَاتَنَا وَاِلَيْهِ النُّشُوْرُ’
Maksudnya:
“Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami sesudah kami mati (membangunkan dari tidur) dan hanya kepada-Nya kami dikembalikan”.

Actually, there are many gifts Allah has given us.
For example, like the blessing of sight, a family, the ability to speak, to walk..and even the ability to eat.

Banyak sangat..Jadi  nikmat apa lagi yang kau dustakan?..


So, why not we make gratitude as a part of our daily attitude. Senang bukan?.
Cuba try, beli satu buku..then, namakan dia 'My Gratitude Dairy'.. dalam buku tu, tulislah apa-apa saja perkara yang kamu rasa
bersyukur. Anything. Listkan dalam buku tu..
Once bila sudah jadi habit, kita sendiri akan rasa best.

Sebenarnya benda ni ramai sudah orang cakap, tapi mau praktikkan tu yang susah.

Saya sendiri pun cuba untuk buat..dan praktikkan, hopefully akan berterusan sampai bila-bila. Allahumma amin..



Buku ni best. Sesuai untuk semua peringkat usia. Dan yang paling penting sesuai untuk mereka yang 'mencari' makanan untuk jiwa. ^^